TOPRAĞA YATIRIM YAPARKEN
Yılar once İstanbul’un bugun için kıymetli semtlerinın bostan oldugu, kavun karpuz ekildigi, bazı bölgelerin balıkcı köyü olduğu o bolgelerde yasayan sakinlerin anlattıklarında hikaye gibi geliyor bize. Araziye yatırım boyle bir sey işte. Artık herkesin gidebilecegi şehrin karmaşasından kacıp zor zamanlarında sığınabilecegi, yaşadığı yerlere yakın cevrelerde bir köyü ve o köyde küçük de olsa bir arazisi olacak.
Orada bir bahcesi, bahcesinde yetiştireceği, kendi ihtiyacını karşılayacağı ürünleri üretmek, doğal olarak tüketmek ve ailesiyle hem bu güne hemde gelecege yatırım düşüncesi son zamanlarda herkes tarafından düşünülen bir konu.
Arazi satın alacaksanız öncelikle alacagınız gayrimenkulun yaşamayı düşünebildiginiz bir köye ve ulaşımı olan yollara yakın lokasyonlarda olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Yatırım yapılan gayrimenkulun güncelliği, amacınıza ve düşüncenize kullanımı uygun olması şartlar ve kısıtlamalar ilk dikkat etmeniz gerekenler olarak öne çıkıyor.
Eğer halihazırda rastgele bir yerde ihtiyacınızı karşılamayan bir arazi almanız sizi daha sonra mutlu etmeyecektir. Satın alma gerçekleştirecekseniz nispeten düşüncenize uygun bir arazi almakla geleceginiz açısından kolay ve risksiz bir kazanc sağlamıs olursunuz.. Yatırım miktarı düşük olsa da yatırımcı hayallerinde olanı gerceklestirebilir, ailesi ile birlikte gidip bahce gibi kullanmabilir, hafta sonlarını gecirebilir, doganın içinde yaşam alanı olusturup bahçesinde çesitli ağaclar, sebze meyveler yetiştirerek, çocukların toprağın ve doğanın ne olduğunu yaşamasını isteyebilir. Yatırımcı olarak ise -bütceye gore- imar planı olmayan arazilere yatırım yapacak ve bütcenize uygun tarla arazi satın alacaksanız bu konuda bir takım ozelliklere dikkat edilmelidir.
Son zamanlarda gayrimenkul firması olarak sosyal medya üzerinden ve ilan sitelerinden aldığımız taleplerde Trakya bölgesinden gelen talepler başta olmak üzere bölgesel yatırımcılar genelinde; Silivri, Gümüsyaka, Marmaraereğlisi, Tekirdag, Malkara, Şarkoy, Gelibolu, Lapseki, Çanakkale, Ezine, Ayvacık, Asos hattı ile Silivri Çanta, Degirmenkoy, Muratlı, Hayrabolu, Uzunkopru, Edirne, Kırklareli bolgelerinde yoğunlaşma başladı.
Tarla ve arazi alımlarında gayrimenkul ve gayrimenkul degerlemesi durumundan bakınca
öncelikle arazinin kadastral yola cephesi olması yatırım için önemli bir sebep olup yerleşim yerlerine köye yakın olması, ulaşımın kolaylıkla sağlanacak yollara yakın olması yaptığınız yatırımı degerli kılan nedenlerdir.
Köy merkezlerine yakın yerlere arazi alırken spekülasyonların ve fiyatların etkisi altında kalmamaya dikkat edin.
Yapılaşmaya açılacak diye değerinin çok üstünde alınan yüksek fiyatlara satılan tarlaların arazilerin yapılaşmaya kapalı alanlarda, sit alanlarında ya da su havzalarında olma riski gibi bir çok konuda dikkatli davranmakta fayda var.
Belediyeden imar planı geçmemiş araziler için spekülasyonlar sizi yanıltmasın. Köyde sürekli oturanlar için sadece muhtardan izin almak yeterli olduğundan, köyler mahalle olsa bile arazı alımında amacın dışında kullanımların sizi yanıltmasına izin vermeyin.
Alınacak arazı ve tarlanın öncelikle tapu müdürlüğü imar müdürlüğünden araştırmasının yapılması gerekir. Müstakil tapulu olan tarla ve araziye yapılacak olan yatırım en sorunsuz yatırım olduğunu hic bir zaman unutmayın.
Ayrıca arazinin kadastral tespiti harç yatırarak yapılmalı, hisse durumu ve hisseli ise bölüşüm miktarları araştırılmalı, tapu müdürlüğünden haczi durumu öğrenilmeli, arazi üzerinde kaçak yapılaşma veya işgal olup olmadığına bakılmalıdır. Hepsinden önemlisi de Mesleki Yeterlik Belgesi olan bir emlak müşavirinden hizmet alınarak arazinin konumsal olarak ayni yer olup olmadıgı kontrol edilmelidir. Unutmayın, doğru yatırım için uzmanlarca yapılan doğru analiz şarttır.
Mustafa Altınkök
Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
MYK ve TTBS onaylı Emlak Müşaviri